София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

МОН вече извършва първите 5 електронни услуги

Те са достъпни чрез Портала за достъп на електронни административни услуги
58 сОбразование 121 Антоанета Начева

Първите пет електронни услуги на Министерството на образованието и науката вече са достъпни за граждани и юридически лица чрез Портала за достъп на електронни административни услуги. Порталът се управлява от Държавната агенция "Електронно управление". Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

По електронен път може да се заявява издаването на удостоверение за придобито до 27 декември 1995 г. в България полувисше или висше образование, както и за придобита до 22 май 2007 г. образователно-квалификационна степен "специалист по ...". Услугата е достъпна на електронен адрес, като удостоверението се издава на български и чуждестранни граждани за чужбина.

Електронна услуга се въвежда и за частните детски градини и училища. Представителите им ще могат да подават заявления и чрез Портала на електронен адрес за вписване, промени и отписване от регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Частните детски градини и училища не могат да работят, без да са вписани в регистъра и да имат издадено удостоверение за това. За да осъществяват своята дейност и частните професионални колежи трябва да са вписани в регистъра на професионалните колежи и да имат издадено удостоверение от МОН. Професионалните колежи ще могат да подават заявления за вписване, отписване или промени към регистъра и през Портала за електронни административни услуги.

Останалите електронни услуги са свързани с предоставянето на вътрешни административни услуги. Електронно заявление за издаване на писмено съгласие за промяна на предназначението на сграда или на част от сграда, обект на образованието и науката, може да се подаде онлайн. Електронно заявление за издаване на писмено съгласие за изменение на подробни устройствени планове за промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти, обекти на образованието и науката, може да се поиска чрез заявление, подадено на електронен адрес.

Остава и опцията за подаване по пощата и на място в Центъра за административно обслужване на МОН.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!