София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Москва: Червената армия донесе мир и свобода!

"Заявленията на Виктор Орбан са грубо извращение", каза Мария Захарова
6 мЕвроком 1194

Заявленията на унгарския премиер Виктор Орбан са грубо извращение на историческата истина за Втората световна война. Това се казва в изявление на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

Тя обърнала внимание на факта, че на 27 октомври по време на реч на площад Сабадсаг в Будапеща Орбан нарече разположеният там паметник, издигнат в памет на 80 хиляди войници на Червената армия, загинали по време на освобождението на унгарската столица от нацистките нашественици, „паметник на съветската окупация“.

„Подобни изявления са грубо извращение историческата истина и събитията от Втората световна война, резултатите от които са потвърдени със съответните решения на Нюрнбергския трибунал“, каза тя.

„Бихме искали да ви напомним, че Унгария на Хорти, най-близкият съюзник на Адолф Хитлер, взе активно участие в разделянето на Чехословакия и нацистката агресия срещу Югославия. На 27 юни 1941 г. тя доброволно се присъединява към атаката на нацистка Германия срещу Съветския съюз и „се отбеляза“ в окупираните територии с масови престъпления срещу цивилни, както и съветски военнопленници “, .

Официалният представител на руското външно министерство заяви, че Червената армия, след като е спасила народите на Европа от кафявата чума, им е донесла мир и свобода. „Понастоящем в някои държави има желание да се изопачи този факт и да се заглуши ключовата роля на страната ни в Победата над фашизма, да се подкопае историческата отговорност на отделните столици за престъпленията от военния период, да се избелят режимите на нацистките поддръжници. Ще продължим решително да се противопоставяме на подобни фалшификации“, каза тя.

Операцията в Будапеща започва на 29 октомври 1944 г. със силите на II-ри и III-ти украински фронт, превръщайки се в една от най-кървавите и ожесточени битки по време на Втората световна война. На съветските войски се противопоставя германската група армии „Юг“ от 35 дивизии и останките от унгарската армия. По време на тази операция Червената армия губи над 80 хиляди убити и над 240 хиляди ранени.

На 9 юни 1945 г. е учреден медал „За превземането на Будапеща“.