София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Москва подкрепи Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Опитът й е нужен, смята първият вицепремиер Антон Силуанов

08:59 ч. 06.08.2019 г.Икономика 14

Руската федерация ще подкрепи представителката на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Позицията е на Министерство на финансите на Русия, цитирано от агенция ТАСС

„За първи път в 75-годишната история на фонда може да го оглави представител на страна, икономиката на която спада към формиращите се пазари", поясниха от ведомството на руския първи вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов (на снимката с Кристалина Георгиева).

„Госпожа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист и високопрофесионален финансист“, пише в прессъобщението.

„В ситуация на растящ протекционизъм в глобалната икономика, нейният опит за решаване на проблеми пред развитието ще бъде много полезен“, категорични са в руското финансово ведомство.

„Вероятността за успех на кандидатурата ѝ е голяма, тъй като ЕС, който я номинира, има квота от 44% от гласовете в МВФ“, коментира ТАСС.

Според руската агенция, за да голави МВФ „на българката ще са достатъчни и 50% плюс един глас“.

Припомняме, че Кристалина Георгиева е добре позната в Москва. В периода 2004 - 2007 г. е ръководител на представителството на Световната банка за Русия.