София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

МВнР: Секциите за гласуване в чужбина на 11 юли ще бъдат двойно повече от предишните избори

Заради големия брой секции опашките този път няма да бъдат проблем

Ще има много по-голям брой изборни секции, отколкото и да било. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции вече са 568. Оттук-нататък е в ход процесът по подаването на декларации за отварянето на секции. Вероятно ще достигнем около 800 изборни секции. Това заяви постоянният секретар на МВнР и предсадетал на работната група Иван Кондов. 

Той увери, че заради големия брой секции опашките този път няма да бъдат проблем и очаква изборният процес да протече по-спокойно в сравнение с изборите на 4 април.

,,Създадена е необходимата организация и сме уверени, че ще се справим с това предизвикателство'', посочи още Кондов.

Той призова сънародниците ни зад граница да подават декларации, че ще гласуват, за да се облекчи процесът.

Подавайте колкото се може повече декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване. Хората, които отиват до урната, без да са подали декларации, пак ще могат да упражнят правото си на вот, но ще трябва да бъдат вписани от членовете на СИК, което отнема време, разясни постоянният секретар на МВнР.

,,Мога да кажа, че ни очакват безпрецеденти избори от гледна точка на изборните секции. Както стана ясно, ако за изборите на 4 април секциите са били 464, на 11 юли ще бъдат между 800 и 850, т.е. почти двойно'', заяви от своя страна Калин Анастасов от работната група за изборите.

Само в Лондон очакваме секциите да бъдат 48. Иначе за цялата територия на Великобритания по наши прогнози ще имаме около 130 секции. В Германия около 105, в Турция около 110, а в САЩ над 50. Секциите в Гърция очакваме да бъдат около 30, така че определено тези избори ще бъдат едно сериозно предизвикателство, коментира той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!