София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

МЗ: Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е сключил договор за наем без знанието ни

Има и редица сигнали за нарушения с обществени поръчки в болницата, твърдят от министерството
17 сЗдраве 247 Николай Парашкевов

Пореден скандал в здравеопазването.

Директорът на болница “Свети Иван Рилски” е сключил договор за наем, без да го съгласува с Министерството на здравеопазването и с Борда на директорите, това твърдят от здравното министерство.

Имало е и редица сигнали за нарушения с обществени поръчки в болницата.

Дни преди служебното правителство да встъпи в длъжност директорът на болница „Свети Иван Рилски” сключил договор за наем на съседна сграда.

За него от Министерство на здравеопазването разбрали случайно, обясни за NOVA заместник-министърът на здравеопазвнето Димитър Петров.

„Визирахме Съвета на директорите, за да искаме обяснение от тях знаят ли за този договор, каква е обосновката за необходимост и смятат ли, че наемната цена е нормална”, каза той.

И допълни:

„След това се получи протоколът на този Съвет, в който и те твърдят, че и те не знаят за такъв договор, което вече е абсурдно поведение на управителя”.

Сключеният договор е за сграда, с площ над 2000 квадратни метра и с наем от 66 000 лева на месец, които трябва да се изплащат от бюджета на болницата.

„Това е безумна цена според мен. Доколкото знам от предишния управител там има намерения да се направи център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, но при всички положения там трябват не повече от 500-600 квадрата”, категоричен бе Петров.

Оказва се, че д-р Антон Петков е подписал и договор за наем с павилионите пред болницата. Именно там преди няколко месеца живота си загуби 16-годишно момче, след токов удар.

„Там излезе, че предишният управител е сезирал Столичната община по отношение на договора и законността на павилиона. Дадени са предписания, започната е процедура за премахването му, а той в хода на това, въпреки че е знаел че има такава, е сключил нов наемен договор”, посочи Димитър Петров.

И за двата договора са подадени сигнали до МВР и прокуратурата – твърдят от здравното ведомство.

„Според мен този човек има абсолютно всички основания да бъде освободен”, смята Петров.

Директорът на университетската болница д-р Антон Петков отказа коментар.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!