София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

НА ГРАНИЦАТА: България и Северна Македония между историята и бъдещето (ВИДЕО)

"ОБЕКТИВНО"
пропускане
1 мЕвроком 3660

Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Това заяви на 29 май 2015г. премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция със Зоран Заев, лидер на СДСМ.

Пет години след тази пресконференция темата за членството на Северна Македония в ЕС все още е отворена. След множество спорове около история, личности, идентичност, език и малцинство едно изказване на премиера Зоран Заев пред агенция БГНЕС сякаш даде нова инерция на дебатите.

В интервюто премиерът Заев подчертава, че България не е фашистка държава, Северна Македония няма малцинствени и териториални претенции, а Договорът за приятелство и добросъседство ще се спазва като закон. Обратът в позициите беше внезапен, което повдигна въпросът как се стигна до него?

Вече видяхме няколко пъти как се обръща позицията на г-н Заев през последните две години. Малко се страхувам дали това не е пореден опит България да бъде излъгана. Това посочи археологът проф. Николай Овчаров.

Зоран Заев получи наградата на Фондация Фридрих Еберт за спазване на правата на човека. Това беше един от индиректните сигнали, за да се знае, че определени среди в ЕС стоят зад Зоран Заев в неговите опити да намери решение в спора с България. Това коментира журналистът Коста Филипов.

Част от страните като Нидерландния и Франция се крият зад позицията на България, защото нямат нищо против разширението на ЕС да се забави, обясни евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Според евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е необходимо подписването на анекс, в който да има разписана пътна карта.

Повече ще откриете в разработката по темата.

АВТОР: Слав Механджийски
МОНТАЖ: Красимир Минев
ГЛАВЕН РЕДАКТОР: Боряна Райчева