София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

НА КОМИСИЯ: Идеята на Слави - 1 лв. субсидия за партиите се отхвърли от депутатите

Срещу законовата промяна гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България", ГЕРБ и "Изправи се! Мутри вън!" се въздържаха
1 мПолитика 3407

Правната комисия не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв.

Предложението на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" партийната субсидия да стане 1 лв. на глас бе отхвърлена от депутатите още на първо четене в правната комисия към парламента.

Така една от основните каузи на партията не намери реализация в 45-ото НС. Срещу законовата промяна гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България". От ГЕРБ и "Изправи се! Мутри вън!" се въздържаха.

От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, като Хамид Хамид отбеляза, че 8 лв. субсидия е достатъчна само за големи партии като ГЕРБ и БСП, за по-малките партии сума под 10 лв. на глас е равна на нула.

Според БСП "демокрацията е скъпа стока" и трябва да се плаща сега за нея, за да не се плаща по-скъпо на по-късен етап. И добавиха, че така през "задната врата" в политиката ще влязат олигарси, бизнесмени и мутри.

Според Филип Попов или финансирането на партиите ще остане при прозрачни условия, или партиите ще се финансират от юридически лица и други, което ще направи партиите зависими от тях.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!