София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

НА ПЪТ КЪМ НАТО: Турция спира Финландия и Швеция

"Няма да кажем „да“ на онези, които прилагат санкции срещу Турция", заяви Реджеп Ердоган
4 мПолитика 302 Николай Трифонов

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Турция ще се противопостави на членството на Финландия и Швеция в НАТО , като отхвърли предложението на скандинавските страни за изпращане на делегации в Анкара, които да решат въпроса, предаде "Аljazeera".

„Няма да кажем „да“ на онези [страни], които прилагат санкции срещу Турция, за да се присъедини към НАТО“, каза Ердоган на пресконференция в понеделник, визирайки решението на Швеция от 2019 г. да спре продажбите на оръжие на Турция заради нейната военна операция в съседна Сирия.

Турция също обвини двете кандидатстващи държави, че укриват „терористични“ групи, включително Кюрдската работническа партия (ПКК), в черния списък на Анкара, Европейския съюз и Съединените щати.

„Нито една от страните няма ясна позиция срещу терористичните организации“, каза Ердоган. — Как да им вярваме?

Източници от министерството на правосъдието казаха пред държавната информационна агенция Анадолу в понеделник, че Швеция и Финландия не са отговорили положително на 33-те молби за екстрадиция на Турция през последните пет години.

Анкара издирва лица, които са обвинени или във връзки с ПКК и съюзнически групи, или в принадлежност към движение, обвинено за опита за сваляне на Ердоган през 2016 г., съобщи агенцията.

Шведското външно министерство съобщи по-рано в понеделник, че висши представители на Швеция и Финландия планират да пътуват до Турция за разговори, за да отговорят на възраженията на Анкара.

Ердоган реагира на коментарите с думите: „Ще дойдат ли да ни убедят? Извинете, но не трябва да се притесняват”. Той добави, че НАТО ще стане „място, където са концентрирани представители на терористични организации“, ако двете страни се присъединят.

Одобрението на Анкара ще е необходимо, за да могат Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, тъй като кандидатурите за членство трябва да бъдат одобрени единодушно от 30-те членове на алианса.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!