Начало Новини Предавания На живо

Над 7200 пациенти в "Пирогов" за празниците

Повече от 600 души са потърсили помощ в новогодишната нощ
пропускане

Над 7200 пациенти в "Пирогов" за празниците

Повече от 600 души са потърсили помощ в новогодишната нощ

1 годинаЗдраве 14 Боряна Райчева


Над 7200 души са потърсили помощ в "Пирогов"  за периода от Коледа до Нова година, като повече от 1100 от тях са настанени за лечение в болничното заведение, това показва статистиката на болницата.
 
По думите на директора  на "Пирогов" Асен Балтов само през изминалото денонощие в травматологичния кабинет са преминали над 150 души, които са пострадали след употреба на пиратки. Сред тях са и три деца, като 16-годишно момче е с ампутиран крак. Най-фрапантният случай пък е за момче, което смятало, че е гонено от мечка, в следствие на което тичало голо в планината, оказало че е вземало екстази.
 
По празниците е имало и случаи на инфаркти и инсулти, като спрямо миналата година  те са били по-малко, обявиха от "Пирогов", като побързаха да предупредят, че през идните дни следва рязко застудяване, което повишава опасността от сърдечни и мозъчни удари.
 
Равносметката за новогодишната нощ пък показва, че през болницата са преминали над 600 пациенти, от които около 100  са останали за лечение.
Най-натоварен е бил спешния травматологичен, като  през него са преминали множество пострадали с порезни наранявания от битов характер.
 
В спешния кабинет по токсикология са потърсили помощ много пациенти с алергични реакции.  Четири от тях- с алкохолна интоксикация  са останали за лечение в клиниката. Двама от пострадалите са мъже на близо 60 години. 
 
Помощ в  Токсикологията на "Пирогов" са настанени  и две непълнолетни момичета, вследствие на алкохолно отравяне.
 
От болницата отчитат, че тази година  се наблюдава завишение  на потърсилите помощ при тях, спрямо предходната.