София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Надежда Йорданова: Машинният вот се очерта като пълен хаос (ВИДЕО)

Коментар на юриста
пропускане

Машинният вот се очерта като пълен хаос. Беше спряно гласуването в цял МИР Велико Търново, тъй като листата на „Демократична България“ е грешно въведена в машината и хората на практика не можеха да гласуват с преференции. Това коментира пред Евроком кандидат-депутатът от „Демократична България“ Надежда Йорданова по повод нередностите в и след изборния ден, докладвани чрез системата „Ти броиш“. Тя обясни, че има много случаи, при които секционните комисии не са допускали застъпниците и наблюдателите на партиите, което е в разрез със закона.

Друг пример за нередности при гласуването е, че някои хора са гласували по два пъти, тъй като са били с маски, не са показвали лицата си, а след първото гласуване са се прибирали да се преоблекат, обясни тя.

Йорданова е адвокат по делото за видеозаснемането на броенето на гласовете. Според нея дори и съдът, който ще вземе решение по казуса далеч след приключването на изборите, да реши, че е допустимо заснемане на процеса по броене на гласовете и попълване на протоколите, това не е причина за обявяване на резултатите за несъстоятелни. Тя подчерта, че видеозаснемането представлява вид превенция срещу нарушения и би помогнало за демократичното провеждане на изборите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!