София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Най-много са катастрофите с млади шофьори

От началото на годината при пътни инциденти са загинали 13 души

Най-много са катастрофите с млади шофьори

От началото на годината при пътни инциденти са загинали 13 души

4 месецаОбщество 19 Боряна Райчева


От началото на 2020-та година у нас са възникнали над 170 тежки произшествия, като над 200 са ранените, а 13 души са загубили живота си. По-голямата част от тези произшествия са причинени от съвсем млади водачи, които са с множество нарушения за краткия период от получаването на книжката им до причиняването на катастрофата, сочат данните на “Пътна полиция”, представени на извънреден брифинг по темата.
 
От “Пътна полиция” допълват, че нарушенията на младите водачи са разнообразни и често незначителни, но натрупването им показвало незнание на правилата за движение. В тази посока течали постоянни разговори с автошколите, увеличавали се размерите на наказанията, но резултатите оставали лоши. Другата рискова група се оказват пешеходците, като  инцидентите с тях се нареждат на второ място след тези с младите шофьори.
 
Колкото до катастрофите, вследствие на употреба на алкохол и наркотици, там  цифрите не показват нито увеличение, нито намаление. Въпреки това инцидентите в тези случаи често са фатални, а обществото оказва се не е склонно да подава сигнали за тях.