София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

НАП откри над 20 млн. лв. неплатени данъци от търговията в интернет

Приходната агенция получава информация от куриерските фирми

22 дниИкономика 2 Васил Василев

През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите в интернет и в резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за 22,618 млн. лева. Други 4,5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година.

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал, приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна кампания 9266 физически лица са потвърдили доходите от продажби в интернет в предварително попълнените данъчни декларации. Общата сума на декларираната данъчна основа е в размер на 27,763 млн. лв., а размерът на данъка – 3,667 млн. лв.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г., като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като са обявили облагаем доход за малко над 18 млн. лв., а дължимият данък е 1,6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.