София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

НАП стартира проверки на новите касови апарати

135 000 фискални устройства вече отговарят на изискванията

НАП стартира проверки на новите касови апарати

135 000 фискални устройства вече отговарят на изискванията

1 годинаОбщество 3 Боряна Райчева


Националната агенция по приходите стартира от днес проверки във връзка с новите изисквания по наредба Н-18 за касовите апарати, съобщиха от ведомството.
 
Припомняме, че от вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите СУПТО, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.
 
Търговците, които не са регистрирани  по ДДС следва да приведат дейността си в съответствие с новите правила до края на юни, а използващите софтуер за продажбите - до края на септември.
 
Целта е потребителите да имат възможност, посредством QR-кодовете на новите фискални бонове, да проверяват чрез мобилните си устройства, и безплатно приложение към тях, дали продажбите им са отчетени в НАП. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.
 
От приходното ведомство съобщиха, че 135 000  касови и принтери вече отговарят на новите изисквания, като бройката дори надхвърляла очакванията на данъчните.
 
Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите, обясняват от НАП.
 
А дали сървърът на НАП ще издържи огромното количество информация, което ще се изпраща към него, предстои да видим, като според критиците на новата система, рисковете от срив, който после ще се плати от търговците, са големи.