София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Напрежение на Позитано 20

БСП обсъждат резултатите от местните избори
пропускане

Напрежение на Позитано 20

БСП обсъждат резултатите от местните избори

6 месецаПолитика 12 Боряна Райчева


Президентът на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че левицата се превръща в авторитарна партия.

"Ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война", коментира Станишев.

По думите му големият въпрос, който стои пред партията, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива.

Той посочи, че основната причина за загубите на левицата се дължат на подмяна на характеристиките на партията в последните години.

Според Станишев БСП се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство, и се е превърнала в част от курса на патриотарство, традиционализъм и често евроскептицизъм.

"За мен като президент на ПЕС е тревожна доброволната самоизолация на БСП от социалистическото семейство. Всички тези тревожни тенденции изискват задълбочен, откровен и критичен разговор. Като слушам изявите от ръководството, не съм оптимист за способността и желанието му да води такъв разговор", коментира президентът на ПЕС.

Докато течеше пленумът, който според източници на Евроком, е доста напрегнат, около 10 души от местните социалистически структури в Сандански и Варна протестираха пред сградата на Позитано 20 с искане на оставката на лидера на БСП Корниелия Нинова и председателя на предизборния щаб на партията Кирил Добрев. Борислав Гуцанов, бивш председател на БСП-Варна , чието доверие беше снето от ИБ, подкрепи исканията на демонстрантите.
"Искането е пределно ясно за тази оставка, защото Уставът беше брутално погазен. Кандидатите за общински съветнице не бяха подкрепени на конференцията. Във Варна можехме да имаме много по-добър резултат от това, което виждаме в момента. Цялостното представяне на БСП на тези избори дава предпоставки за смяна на ръководството на партията", аргументира подкрепата си Гуцанов

На друго мнение обаче относно оставките на Корннелия Нинова и Кирил Добрев е депутатът от БСП Георги Гьоков.
"Не смятам за необходимо да се подават оставки - нито председателят на щаба, нито на партията, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. Резултатите от изминалия местен вот не са толкова черни, колкото са представени. БСП на тези избори се представи видимо по-добре от предходните", смята пък депутатът.

Националният съвет на БСП се събра на пленум, който все още продължава, за да обсъди резултатите от местните избори и да предложи алтернативен бюджет. Припомняме, че по-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.