София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

НАПРЕЖЕНИЕТО В ГЪРМЕН Е ЕДИНИЧНА ПРОЯВА НА ТЕЖЪК ПРОБЛЕМ

ДПС НЕ ЕКСПЛОАТИРА ПРОБЛЕМА С РОМИТЕ
6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Проблемът с напрежението в Гърмен е само единична проява на един тежък проблем. Той не би следвало да изненадва абсолютно някого. Политическата сила ДПС не експлоатира проблема с ромите, а е партия, която говори отговорно с политики по отношение на ромите. Това заяви проф. Мариана Георгиева, депутат от ДПС, в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

ДПС проговори вчера с декларация на нашия председател Лютви Местан относно ситуацията в Гърмен. Адекватната реакция в момента е търсенето и премахването на първопричините, добави още тя.

Нека подредим последователно проблемите, защото така се получава своеобразна смес. Нека най-напред отбележим, че проблемът в Гърмен не би следвало да ни изненадва. ДПС не експлоатира проблема с ромите, а говори с политики по отношение на ромите. Г-н Местан подчерта няколко пъти, че проблемът започва с образованието.

Има и популистка версия, че става дума за война с оглед на местните избори. ДПС няма проблем с партийно преекспониране на етническото население, подчерта проф. Георгиева. Проблемът с партийното експлоатиране и вкарването му в предизборната битка е в главите и в основните занимания на Реформаторите и Патриотичния блок. Гърмен е конкретен случай, но не е единичен случай. Затова смятам, че в студиото на една телевизия трябва да се представи цялостната картина, подчерта тя.

Както е отбелязано е европейските директиви за политика за интегриране на ромите държавата трябва да провежда реформи в 4 ключови области – образование, трудова заетост, здравеопазване и жилища. Защо да вменяваме вина на ромите, щом това е  двустранен процес, попита Георгиева.

На изборите през 2014 г. ние заявихме една отговорна политика към ромското население. Но, разбира се, те не са гласували нито единствено за ДПС, нито най-много за ДПС. Нямам такава статистическа извадка, че има обръщане на ромите към ДПС. Те гласуват и за ГЕРБ, БСП и за останалите партии, уточни депутатът. ДПС непрекъснато говори, че проблемът е систематизиран, че той започва от образованието, от отпадането от училище.

Проф. Мариана Георгиева коментира и репортажа на Миролюба Бенатова за ромите, които просят в Швеция. Проблемът от този репортаж е по-широк и панорамен, заяви тя. Този репортаж не е най-добрата журналистическа извадка по проблема.

В момента освен в Гърмен има и проблем между два семейни клана в Лом. Тоест не Дреновец, не Ружинци са коректната извадка за проблема с ромите. Не може само кметът да бъде обвиняван, тук отговорност носи и държавата. Не можем да вадим проблема в едно населено място само по отношение на кмета, заяви в заключение тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!