София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

NBC: От 20 януари „Туитър“ ще лиши Тръмп от привилегии

Тръмп, след встъпването в длъжност на Байдън, ще бъде приравнен на повечето потребители на услуги
5 сЕвроком 551

Американската компания Twitter ще отмени привилегиите, предоставени на републиканеца Доналд Тръмп като един от световните лидери след встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън на 20 януари 2021 г. Това съобщи в понеделник телевизионната компания NBC, като се позовавава на официалния представител на оператора на едноименната услуга за микроблогове.

„Подходът на Twitter към световните лидери, кандидати и длъжностни лица се основава на принципа на правото на хората да решат дали да вземат предвид контекста на това, което казват техните лидери. Това означава, че можем да използваме предупреждения и маркировки, както и да ограничим взаимодействието с определени акаунти. Тези рамкови правила се прилагат за действащи ръководители и кандидати за изборна длъжност, но не и за частни граждани, които не заемат такива длъжности“, обясни говорителят на компанията.

Тръмп, след встъпването в длъжност на Байдън, ще бъде приравнен на повечето потребители на услуги за социални мрежи. Затягането на изискванията ще засегне личния акаунт на републиканеца. Неговият акаунт като президент на Съединените щати ще бъде предаден на новата администрация, каза телевизионният оператор.

Ръководителите на Twitter затегнаха политиката си за противодействие на дезинформацията преди президентските избори в САЩ. На потребителите беше забранено да обявяват победата на един или друг кандидат до момента, в който тя е обявена в официални източници или реномирани медии. Туитовете, които съдържат опити за намеса, включително с използване на насилие, в процеса на гласуване и преброяване се изтриват.