София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

НЯМА ОПАСНИ УРЕДИ НА ПАЗАРА НА БЯЛА И ЧЕРНА ТЕХНИКА

Несъответствия обаче има в превода и маркировката

7 годиниОбщество 78 Боряна Райчева

Няма опасни уреди на пазара на бяла и черна техника. Несъответствия обаче има при превода на инструкциите за ползване и маркировката на стоките. Това установи проверка на Министерство на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите.

Целта на започналите проверки е безопасността на потребителите и законосъобразността при разпространението на техника на пазара. Техническата изправност на уредите, цените и съответствието на дадената стока с прилежащата й документация са обект на постоянен контрол. Несъответствия с изискванията при маркировката и наличието на превод на български език в указанията за ползване пък са най- често срещаните нарушения. Резултатът от зачестилите проверки в магазинната мрежа е 195 конфискувани или унищожени електрически уреда от началото на 2014 година. 876 от 1917-те осъществени проверки са насочени към стоки от сектор „черна и бяла техника“. Установените нарушения са само 30 предимно при хладилници и телевизори. Максималната глоба възлиза на 2000 лева. А до момента са установени 19 нарушения, чиято стойност е около 20 хиляди лева.