София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Денков: Суперкомпютърът е начин да се върнем на научната карта на Европа

Той е част от мрежата от високопроизводителни машини на Европейския съюз
44 сОбщество 308 Николай Парашкевов

"Суперкомпютърът е скъпо начинание. Но той не е скъпо удоволствие, а скъпа необходимост. Това е единственият начин ние да бъдем модерна нация. Защото успешни и богати са тези нации, които успяват да създадат и внедрят нови технологии. Благодарение на научните инфраструктури страната ни може отново да се върне на научната карта на Европа", това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при официалното въвеждане в експлоатация на българския суперкомпютър "Discoverer" днес, съобщи пресцентърът на образователното министерство.

Суперкомпютърът е част от мрежата от високопроизводителни машини на Европейския съюз.

Той може да обработва огромни масиви данни, което ще намери приложение в медицината, в прогнозите на климатичните промени, в анализа на трафика и в други общественозначими дейности.

"Трябва да интегрираме медицинските знания с големите данни и със суперкомпютрите. Да вкараме мехатрониката в роботиката и в обработката на образи, да интегрираме всички области, които до неотдавна се разглеждаха като различни. Суперкомпютрите са едно от средствата за тази интеграция", допълва проф. Денков.

"През 2014 г., когато за първи път заговорихме за европейски инвестиции за научна инфраструктура, много от нещата, които днес ни изглеждат като даденост, бяха абсолютна мечта. Мечта на учените. Въпреки трудностите, днес тези мечти са факт. Без центровете за върхови постижения, които намират приложение в медицината, този суперкомпютър щеше да бъде без едното си възможно приложение. Центровете по мехатроника също са приложение, което се нуждае от суперкомпютър", споделя още министърът на образованието.

Той е подчертал, че всичко това би било само скъп и безполезен хардуер, ако страната не подготви нужните специалисти.

Денков е отбелязал положителната тенденция в развитието на професионалните гимназии в страната, които през последните седем-осем години възвръщат своя изгубен авторитет и успешно конкурират езиковите училища.

"Това показва, че, ако има ясна визия, съгласувани позиции и последователност на министрите и правителствата, които и да са те, можем да постигнем всичко", уточнява проф. Денков.

"Със суперкомютъра това, което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Основното предизвикателство е да използваме пълноценно възможностите на хардуера, затова е важна връзката с науката и научните изследвания. Полза от тези машини има и в образованието. Голямата цел е свързването между индустрии, лаборатории и университети, така че да няма публични инвестиции за едно и също нещо на много места", допълва еврокомисарят Мария Габриел.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!