София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Николай Малинов: С нашата партия русофилите ще бъдат в парламента. И не еднократно

"Възраждане на Отечеството" ще се яви самостоятелно на избори
52 сПолитика 1373 Мирослав Митков

След появилата се вчера информация, че партията на Николай Малинов „Възраждане на Отечеството“ ще се коалира за явяване в предстоящите парламентарни избори с ПП „Атака“ на Волен Сидеров, по-рано днес от „Възраждане на Отечеството“ опровергаха това твърдение.

В своя позиция те написаха: „Нe, „Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo“ нямa дa прaви кoaлиция c „Aтaкa“! „Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo“ нямa дa прaви кoaлиция c никoгo. И нe прocтo зaщoтo имa тaкoвa нeйнo кoнгрecнo рeшeниe. Нe зaщoтo нe мoжe дa рaзпoзнae в други пaртии cвoи цeннocти! В прoгрaмитe нa рeдицa пaртии, включитeлнo и нa „Aтaкa“, ca включeни пoзиции, кoитo ниe нaпълнo cпoдeлямe. Причинaтa зa кaтeгoричнoтo ни рeшeниe дa учacтвaмe caми нa тeзи избoри e cъвършeнo рaзличнa“.

„Няма да се явяваме на изборите в коалиция. Ще се явяваме самостоятелно – най-малкото, защото чисто формално имаме такова решение на Конгреса в деня, в който аз съм избран за председател на партията. Казвайки най-малкото, имам предвид, че не това е причината. Аз съм дълбоко убеден, че ние трябва да имаме своето ясно и категорично, различно звучене в обществото. Има неща, които съвпадат в програмите ни, но нашите възгледи не съвпадат изцяло с възгледите на „Атака“. Плюс това, „Атака“ все пак е една партия, която участва в управлението. Техните заместник-областни управители, техните заместник-министри, техните участници във властта не са „пипнати“, коментира Малинов пред Факти.бг.

„Не това обаче е акцентът“, каза още той и допълни: „Акцентът е, че ние трябва да имаме своето ясно и категорично звучене и присъствие с нашите различни послания. С начина, по който ние говорим за Европа и за НАТО и с нашето разбиране за морал, имаме различно звучене и поведение. Като казвам морал, имам предвид, че ние не сме хората, които ще ходим по улицата да замеряме сградите с яйца, банани, риба и т.н. Ние смятаме, че се държим като сериозна политическа сила, която възнамерява по друг начин да аргументира и да налага своите възгледи в обществото“.

От разпространената по-рано позиция става ясно, че „Възраждане на Отечеството“ не желае да се коалира още защото „всяка коалиция налага компромиси, понякога тежки компромиси“.

„На този етап така разбираме нещата. От една страна, че в една коалиция винаги се подразбира определен компромис, който трябва да се направи. Да тръгнеш с компромис още в самото начало, без дори да си се очертал като профил, като алтернатива, без да е ясно кои хора те подкрепят, колко те подкрепят, как те подкрепят… Нека да говорим за коалиции на някакъв следващ етап, а не на този“, каза Николай Малинов.

Очакванията си за влизане в 45-тото Народно събрание, той коментира така: „Полагаме усилия да влезем в следващото Народно събрание с надеждата, че 150-200 хиляди русофили ще ни подкрепят. Толкова са необходими, за да прескочим бариерата от 4%. Но и да не влезем, „Пътят продължава“ – така се казва моята последна книга. За нас властта не е самоцел и към нея не се стремим на всяка цена. Важното е русофилските ценности да бъдат отстоявани и политически. И бъдете сигурни – с тази партия русофилите ще бъдат в Парламента, ако не в този, в следващия. И не еднократно, а за дълго.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!