София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Николай Милков: Първи приоритет са изборите, ще бъдем безкомпромисни (ВИДЕО)

Другите приоритети пред МВнР са активното участие в Европейския съюз и влизането в Шенген

3 мПолитика 571 Николай Парашкевов

"Първият приоритет са изборите. Предупредили сме всички, че ще бъдем безкомпромисни", това заяви служебният Министър на външните работи Николай Милков. 

"Като следващ приоритет следва да изтъкнем нашето конструктивно и активно участие в Европейския съюз и Евроатлантическия алианс, където обаче трябва да бъде активни участници. Ръководим се от това, че колективните подходи са продуктивни в този смисъл", продължи началникът на ведомството.

"Като други приоритети искам да откроя Шенген. Предстои да направим презентация през септемрви за това до къде сме стигнали с нашата подготовка", подчерта той.

"В рамките на кабинета, който беше формиран, г-н Коджабашев ще бъде говорител на Министерството на външните работи", добави Милков.

"Ще участват постоянният секретар г-н Кондов и посланик Калин Анастасов, които ще информират за първата точка, която ще стои на вашето внимание - организацията на изборите. За всички брифинги ще се опитваме да ви предоставяме писмени материали, в които да бъде излагана фактологията", продължи той за брифингите, които ще провежда ведомството.

"В тези брифинги ще вземат участие, при нужда, и наши посланици от различни държави в чужбина", каза още Николай Милков.

По думите му се очаква да бъдат организирани 14 седмични брифинга по време на работата на служебното правителство.

"Вместо с трима зам.-министри, ще работим с двама", подчерта Милков.

Заместник-министри ще бъдат Велислава Петрова и Костадин Коджабашев.

По думите на Николай Милков, МВнР ще се опита да надгради над създаденото по темата с членството в Европейския съюз на Република Северна Македония.