София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Нинова: Избрахме да дадем управлението на Румен Радев

След решението на БСП да върнат мандата
11 сПолитика 1288

Новите субекти казаха, че няма да подкрепят мандат на БСП. Новите партии показаха политическа незрялост и липса на диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим около това, което ни събира. Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова, след като стана ясно, че БСП ще върне мандата, веднага щом го получи на 5 май.

Правителство съставено от БСП макар и временно е невъзможно. На Националния съвет са били обсъдени 4 варианта, коментира още Нинова.

Първо, правим чисто партийно правителство на БСП. Няма да срещнем подкрепа, но показваме готовност. Беше отхвърлено. 

Второ, правим експертно надпартийно правителство с ясна програма и започваме консултации с новите политически субекти. Знаейки предварително позицията им, че няма да правят правителство с БСП. Това също беше отхвърлено, защото крие рискове, на които отделихме дълго време за обсъждане.

Такова правителство може да бъде подкрепено, въпреки публичните заявки, открито от ГЕРБ и задкулисно от ДПС, но това за нас е неприемливо. Няма как да борим модела, правейки това заедно с модела. 

Третият вариант беше да вземем мандата и да почнем консултации, за да дадем време на парламента да вземе решение. Виждате в последните дни какви промени правят. Този парламент е некачествен. Нашите мерки бяха напълно отхвърлени. 

Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опит да съставим правителство, което е обречено. Да си направим пиар, да покажем, че можем и имаме програма. Но вземането на мандат и губене на времето в опити постига една цел - продължава управлението на правителството на Борисов. Всеки загубен ден в опит за правителство означава че той остава на власт. 

Другата възможност, която се избра с мнозинство от 108 човека, бе да върнем мандата, обясни Нинова.

"Това означава, че Радев ще поеме управлението на страната. Да продължим управлението на Борисов или да дадем управлението на президента Радев, избрахме него. Той е готов със служебен кабинет. Вярваме, че даваме шанс на качествен, професионален служебен кабинет, да преведе страната през кризата. Това беше окончателното решение. На 5-ти получаваме мандата и го връщаме. Отиваме на предсрочни избори", допълни още Корнелия Нинова. 

Тя заяви още, че до момента президента Радев не е водил преговори с никой от БСП за участие в служебния кабинет. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!