София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

НИЩО ЛИЧНО: КОМИСИЯ ЗА РЕВИЗИЯ - КАК СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА У НАС

Имало ли е злоупотреби при пускането на акции
пропускане
29 сПолитика 874 Слав Механджийски

Заседанията на Комисията по ревизия, макар определяна като предизборен ПР, ще бъде запомнена с разказите за рекет, изнудване и сложните връзки между бизнеса и властта. Спорът между бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов насочи вниманието към възможни злоупотреби при закупуването на акции на Българската фондова борса от страна на частните пенсионни фондове.

АКЦИИТЕ

След изнесените твърдения Комисията по финансов надзор публикува становище. Според нея при осъществяване на първичното публично предлагане на акции на „Градус“ АД не са установени нарушения, като са спазени всички приложими към датата на осъществяването му изисквания на действащото законодателство. В същото време се подчертава, че е възложена и нова проверка.

Седем са пенсионно-осигурителните дружества, инвестирали общо 46 млн. лева, представляващи 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове към дата 31.12.2020 г.

При установяване на злоупотреба, пенсионно-осигурителните дружества ще предприемат всички възможни действия за защита на интересите на техните клиенти. Това важи както при злоупотреба при първичното предлагане на акции на „Градус“ АД и неговата дейност като публично дружество, така и при публично разпространяване на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за акциите и така да влияе негативно на тяхната цена.

Междувременно бизнесменът Светослав Илчовски бе извикан на разпит в прокуратурата, но отказа да даде повече подробности.

АВТОМАГИСТРАЛИ

От казаното в Комисията стана ясно, че държавното дружество преотстъпва изпълнението на инфраструктурни проекти на частни компании, но без да се извършва конкурс. Оказва се, че "Автомагистрали" разполагат с не особено голям брой камиони и друга техника за изграждането на пътища, но и няколко дрона за снимки от въздуха.

И така за пореден път бе повдигнат въпросът за това какво позволява българският закон и докъде се простират границите на моралното. Решението на това уравнение се крие именно в работата и свободата на институциите.

Темата коментират лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова, икономистът проф. Румен Гечев от БСП и адв. Албена Белянова, водещ на предаването "Часът на истината" по Телевизия Евроком.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!