София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нов опит за преврат във Венецуела

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари

14:51 ч. 27.06.2019 г.Политика 15

Министърът на съобщенията и информацията на Венецуела Хорхе Родригес заяви, че властите са предотвратили нов опит за преврат. Думите му предават ТАСС.
Според Родригес опонентите са планирали да поемат контрола над депата за оръжия и военното летище в Каракас. Освен това те са искали да освободят бившия министър на отбраната на Венецуела Раул Бадуел и да го обявят за президент на страната. Като доказателство има видеоклипове, които показват прехвърлянето на оръжие и пари за тези цели, отбеляза министърът.
В допълнение, противниците на венецуелския президент Никола Мадуро с помощта на чуждестранни наемници искаха да убият лидера на страната, добави Родригес.
Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато след масови протести лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обяви, че е временен президент. Съединените щати, мнозинството от членовете на ЕС и страните от Латинска Америка го признаха за легитимен държавен глава. Русия и редица други държави обявиха подкрепата за сегашния президент Никола Мадуро.