София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов проект на МОН ще осигури подкрепа за повече от 75 000 родители и деца

Днес подписи за офицалното му започване положиха Галин Цоков и Георги Вайсилов

2 месецаОбразование 23 Василен Петров

Над 75 000 родители и деца, в градини и яслени групи, ще получат подкрепа, по проекта „Силен старт“, реализиран от Министерството на образованието и науката (МОН) и финансиран по европейската програма „Образование“. Днес подписи за официалното му започване бяха положени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и от проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Програма за образование“, съобщи пресцентърът на МОН.

„Уверен съм, че благодарение на дейностите по проекта децата наистина ще получат силен старт в живота. Много важно е, че в тях са включени и яслените групи. Тази мащабна подкрепа със сигурност ще даде отпечатък върху качеството на българското образование“, каза министър Цоков. По думите му една от основните цели на проекта е да се разгърне потенциала в предучилищното образование чрез подкрепа за личното развитие с оглед по-успешна социална реализация.

"Този проект допълва грижата за ранно детско образование и надгражда добрите практики и натрупания опит от успешното изпълнение на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, подчерта проф. Вайсилов. Той допълни, че политиката за приобщаващото образование, в ранна детска възраст, се допълва и с инвестициите, по Плана за възстановяване и устойчивост, като предстои да бъдат изградени осем нови детски гради, в София, и да бъдат модернизирани 49 детски градини, в цялата страна.