София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Новият асфалт на отсечката до Аксаково ще затрудни разследването на спирачния път

До дни ще бъде готов подробен доклад на Центъра за транспортни политики за катастрофата с кола на НСО

15 дниКрими 20 Васил Василев

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента. Това съобщи Ивайло Желязков - експерт в Европейския център за транспортни политики пред БНР.

"Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът, дошъл, за да се ремонтира пътя. Питахме десетки живущи в района, никога не е имало дупки там, нито неравности. Ще оставим на компетентните органи да преценят защо точно след катастрофата и точно на мястото, където може би е имало някакъв спирачен път, е асфалтирано", каза Желязков. 

Той уточни, че до дни ще бъде готов подробен доклад на Центъра за транспортни политики за катастрофата.

Ден по-рано строителната министърка Виолета Коритарова отстрани двама пътни шефове заради светкавичното асфалтиране на мястото на инцидента с кола на НСО, при който в четвъртък загина мъж, а жена лежи ранена в болница.

В съобщение на МРРБ бе обявено, че тя е разпоредила незабавно да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление - Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел "Инвестиционно-ремонтни дейности" в ОПУ-Варна Севдалина Казълова.

Докато тече дисциплинарното производство, служителите са отстранени от работа. "Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали асфалтирането на част от отсечка на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен инцидент, който завърши със загуба на човешки живот", пишат от МРРБ.

Министър Коритарова изпрати и сигнал до прокуратурата за действията на служителите и на фирмата, извършила ремонта - ДЗЗД "Роуд Проджект", в което участват "Хидрострой" АД и "Транстрой-Варна" АД, се добавя в съобщението.

Нейните действия бяха предизвикани от премиера Димитър Главчев, който поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за асфалтирана част от път в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО. Министър-председателят очаква в спешен порядък писмените обяснения на министъра, както и какво наказание ще бъде наложено на отговорните за вземането на това решение, обявиха от Министерски съвет.

Преасфалтирането на участъка край Аксаково е било възложено от областното пътно управление на Варна в началото на месеца. Това заяви пред БНТ представител на фирмата изпълнител.

"Като изпълнители по договор за поддръжка получаваме писмени възлагания от АПИ и в частност ОПУ-Варна. Конкретното задание е получено на 7 май. Изходящият номер е от 2 май, но с оглед на великденските празници започнахме действия от 8 май. Направен е график по дни и по дати", каза инж. Методи Иванов.

Фирмата не е получила информация и указание от ОПУ-Варна да прекрати дейностите след катастрофата. Също така не са били уведомени, че на мястото текат следствени действия, обясни Иванов. Въпросната кръпка е направена през изминалия уикенд по установен график.

"Когато получим възлагане от ОПУ Варна, представител на фирмата и на ОПУ минават по съответния път и се обозначават компрометирани участъци. Ние изцяло зависим от възлагането на ОПУ-Варна и техните решения", каза още Иванов.

Мястото, където стана катастрофата с колата на НСО с Кирил Петков и загина човек, е прясно асфалтирано преди два-три дни. Това се твърди и става ясно от снимки от групата "Виждам те КАТ-Варна". Вижда се голяма кръпка върху стария асфалт. Пътят не е с дупки и е интересно какво е наложило толкова скоростно и избирателно подновяване. 

"АПИ сложи нов асфалт на мястото, където джипът на Кирил Петков уби човек край Аксаково. Защо?! Как ще се правят нови експертизи и следствени експерименти? Или вече мачът е свирен - убитият е виновен, властта е невинна!", пише Краси Костов.