София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

НС ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА

Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА Е ДОВОЛНА ОТ ФИНАНСОВАТА РАМКА
пропускане

НС ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА

Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА Е ДОВОЛНА ОТ ФИНАНСОВАТА РАМКА

5 годиниПолитика 1805 Боряна Райчева


Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година със 121 гласа „за“, 66 „против“ и без да има въздържали се. Против бюджета на касата гласуваха депутатите от ДПС и БСП, с агрумент, че намеренията за реформа в здравеопазването не са изразени във финансовите разчети.

Другият мотив за отрицателното гласуване на депутатите от ДПС и БСП е  новото правило, че нови лечебни заведения или нови дейности няма да могат да се финансират от НЗОК в рамките на този бюджет. По думите на директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова обаче бюджетът за здравеопазване за пръв път е напълно достатъчен.

Над 2 млрд. са предвидените приходи от здравноосигурителни вноски, а близо 1 млрд. от вноските на осигурените от държавния бюджет. Допълнително от централния бюджет са отпуснати 18 млн. лв за покриване на недостига, а от бюджета на здравното министерство - още 24 млн. за финансиране на ваксини и медицинското обслужване на неосигурените по различни дейности. И все пак има и разходи, които са специфични само в здравеопазването, и които касата не може да предвиди.

Най-много средства и през 2015 г. са предвидени за болниците, близо 50% от общата сума, макар че амбицията на здравното министерство е в средата на годината да пренасочи дейности от болничната помощ към доболничната. Дали обаче бюджета на НЗОК ще мине и на второ четене – предстои да видим.