София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обама: Победата на Байдън е само началото на поправянето на разделенията

"САЩ са изправени пред огромната задача", смята той
24 сПолитика 111 Мирослав Митков

САЩ са изправени пред огромната задача да променят културата на "луди теории на конспирацията", които изостриха разделението в страната, казва Барак Обама пред Би Би Си.

В интервю за Би Би Си бившият президент казва, че САЩ са по-силно разделени, отколкото дори преди четири години, когато Доналд Тръмп спечели президентския пост.

Обама предполага, че победата на Джо Байдън на изборите през 2020 г. в САЩ е само началото на поправянето на тези разделения.

"Но ще са необходими повече от едни спечелени избори, за да се обърнат тези тенденции", казва той.

Справянето с поляризацията на нацията, твърди той, не може да бъде оставено само на решенията на политиците, но също така изисква както структурни промени, така и хора, които се вслушват помежду си, за да има договаряне на „общ набор от факти“, преди да се спори какво да се направи занапред.

Въпреки това той заяви, че вижда "голяма надежда" в "усъвършенстваните" нагласи на следващото поколение, призовавайки младите хора да "култивират този предпазлив оптимизъм, че светът може да се промени" и "да бъдат част от тази промяна".

Как се подхранва разделението в Америка?

„Гневът и негодуванието между селските и градските райони на Америка, по въпросите на имиграцията, несправедливости като неравенството и „видовете луди теории на конспирацията - това, което някои наричат „разпадане на истината“ се усилват от някои американски медии и се „турбулират от социалните медии“, каза Барак Обама в интервю с историка Дейвид Олусога пред Би Би Си.

"В момента сме много разделени, със сигурност повече, отколкото преди, когато се кандидатирах за първи път през 2007 г. и спечелих президентския пост през 2008 г.", казва бившият президент.

Той предполага, че това отчасти се дължи на готовността на Тръмп да "раздели държавата на фенклубове, защото това беше добре за неговата политика".

Нещо друго, допринесло изключително много за проблема, казва президентът Обама, е разпространението на дезинформация онлайн, където „фактите нямат значение“.

„Има милиони хора, които се присъединиха към идеята, че Джо Байдън е социалист, които се присъединиха към идеята, че Хилари Клинтън е била част от зъл заговор, участвал в педофилски кръгове“, сподели той.