София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обединена София: Няма сграда в Борисовата градина, която да не е частна

Организацията иска да не се приемат устройствени планове до новите кметски избори

18:32 ч. 27.06.2019 г.Общество 16

Трябва да се променят процедурите за приемането на тези планове. Общественото обсъждане е част от процедурата. Тя даде за пример обсъждането за най-големия парк в София - Борисовата градина. Допитването до хората било само едно за 3 часа. Това каза в предаването "Делници" Гергана Пирозова, която е представител от организацията Обединена София.

"Никой не подозира за какво става въпрос. Няма сграда в Борисовата градина, която да не е частна. Става дума за разграбване и новия устройствен план дава още по-голяма възможност. Ние от "Обединена София" искаме да се направи прокурорска проверка на всички сделки, които са правени със софийски имоти", каза още Пирозова в ефира на Евроком.

Пирозова добави, че Г-жа Фандъкова била изключително изненадана от подробния устройствен план на Борисовата градина и как в него има 36 сгради, на които собственикът не е ясен. Тя обаче и напомнила, че има решение на Столична община от 2005г. всички имоти в градината да са с публичен режим на собственост. През 2013г. излиза друго решение и няма никакво движение отново. По думите на Пирозова днес г-жа Фандъкова с учудено лице заявила, че току що разбира и ще се заеме с този казус.

Гергана Пирозова добави: Имаме много ясни искания, които отговарят на желанията на всички организации, които сме се обединили. На първо място ни притеснява предстоящо приемане на подробни устройствени планове (ПУП) на големи квартали като Мусагеница, Младост, Овча купел.

Пирозова добави в ефира на Телевизия Евроком, че освен презастрояването, парадоксалното е, че зелената система на София е открадната. Има изменения на закони, в които междублоковите пространства увиснаха в нищото. Тя иска тези пространства да се обявят за зелени, за да бъдат защитени.