София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ОБЕКТИВНО: ЗЕЛЕНО - ПРЕМИНАВАЙ: Цифровизация на Covid вълната

Разглеждаме различните гледни точки относно новите зелени сертификати
2 дниЗдраве 352 Ивана Иванова

Насред рязко ускоряващата се четвъртата вълна и при регистрирани 4979 нови случая във вторник, на 19 октомври, второто най-високо ниво от началото на пандемията през март 2020 г. въобще (рекордът е 5176 нови случая от пролетта), здравното министерство най-после обяви какви мерки ще предприеме, за да предотврати срива на здравната система.

От 21 октомври се въведе „зелен сертификат“ за дейности на закрито и в България. Регламентът за цифровия COVID сертификат на ЕС започна да се прилага на 1 юли 2021 г.

Два дни по-рано здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че за почти всичко, което се случва на закрито, вече ще е нужен "Зелен сертификат". По думите на Кацаров мерките ще бъдат в сила най-малко две седмици, а ако за по-дълъг период не дадат резултати, ще бъде въведено затваряне на държавата.

„Зеленият сертификат" ще се изисква за всички места, на които се предоставят услуги или се провеждат събития, както и за нехранителните магазини с площ над 300 кв. м.

Още на 19 октомври бизнесът беше излязъл на протест срещу високите цени на тока. Синдикати и работодатели поискаха спешни мерки от страна на държавата, за да се овладеят растящите цени на електроенергията, а Стойчо Кацаров им даде още един повод за протест.

Новите мерки срещу разпространението на коронавируса провокираха недоволството не само на бизнеса. Граждани излязоха на протест ден преди въвеждането на зелен сертификат за посещение на обществени места.

Междувременно в сградата на Министерски съвет Стойчо Кацаров се опитваше да потуши напрежението.

Но за съжаление неговият колега министърът на образованието Николай Денков се докосна отблизо до недоволството на гражданите и протестиращи го нападнаха при излизане от Министерски съвет.

Жертва даде и образованието, защото учениците в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 се обучават онлайн от 21 октомври. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Николай Денков беше категоричен, че докато той е министър няма да се налага задължителната ваксинация срещу коронавирус.

Но защо един цифров сертификат може да донесе такова напрежение и паника у хората?

В медийното пространство излезе информация, че доц. Наталия Киселова е коментирала, че граждани могат да осъдят България в Европейския съд по правата на човек Страсбург, но пред "Евроком" тя обяви, че думите й са извадени от контекст и пътят до Страсбург е много по-дълъг.

Цифровият COVID сертификат на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от тест или  е преболедувало COVID-19. Тук обаче идва и въпросът защо Европейсият съюз не признава тест за антитела?

Комисията за защита от дискриминацията обаче препоръча на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално и да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват финансова и социална тежест на гражданите. КЗД коментира и нееднаквото третиране на всички лица като следва да е съобразено с принципа на пропорционалност.

Вирусологът проф. Радостина Александрова пък смята, че зеленият сертификат не бива да се разглежда по този начин, а като предпазна мярка срещу коронавируса.

На фона на всички настроения служебният премиер Стефан Янев застана на страна на министър Стойчо Кацаров и каза, че е готов да поеме отговорност след последствията от непопулярни решения.

Министърът на здравеопазването е категоричен, че зеленият сертификат не е мярка, чрез която да се налага задължителна ваксинация, но въпреки това обществото е скептично. Все пак вирусологът проф. Радостина Александрова коментира, че ваксината е най-добрият щит срещу коронавируса.

Ако политическата обстановка не ни разделя достатъчно, то коронавирусът е на път да го направи. В Австрия вече обмислят локдаун за неваксинирани. У нас засега тази мярка не се обсъжда, но е много вероятно другите страни от Европа да ни изолират, като страната с най-малко ваксинирани срещу коронавирус.

В 21 век, 2021 г. изглежда, че за да живееш нормално, се изисква сертификат и само ваксинирани, преболедували и тествани чуват: Зелено - преминавай.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!