София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ОБРАТ: ВУЗ-овете се отказаха от протести на 20-ти май, но остават в стачна готовност

Синдикатите благодариха на премиера Димитър Главчев

19 дниОбщество 16 Васил Василев

На 20 май няма да има протест на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на постановление между властта и синдикатите. Но ВУЗ-овете остават в протестна готовност.

Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища, съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

Преди няколко дни коментирахме освен 39 милиона, които да бъдат дадени на академичния състав, съответно да бъдат предоставени и допълнителни средства за увеличаване на заплатите на администрацията. Тези 40,7 милиона лева представляват увеличаване заплатите на администрацията - около 26 милиона, 5,8 милиона за диспропорции и съответно 7,5 милиона за стипендии", обясни и служебният министър на финансите Людмила Петкова.

Исканията на синдикатите са изпълнени за увеличение на заплатите във висшите училища, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Няма политическа интрига. Надявам се срокът 30 юни да бъде спазен, добави Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

До 30 юни очакваме всичките партии от НС да гарантират изпълнението на Закона за висшето образование. Надяваме се и министърът на финансите да намери този ресурс. За нас това е политически ангажимент, добави и Пламен Димитров от КНСБ.

Синдикатите във висшето образовани остават в протестна готовност до 30 юни.

Галин Цоков коментира изпита по БЕЛ днес и каза, че е имало 13 000 квестора на днешния изпит. Ще се сезира ДАНС за да се види откъде изтича тестът. Това, което сте получили в първите 16 минути е само първият модул, каза Цоков.