София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Очаква се между 170 000 и 215 000 българи в чужбина да гласуват на изборите на 2 април

Стефан Манов: Видеонаблюдение на броенето на гласове в чужбина няма да има

1 годинаПолитика 3 Рая Златинова

Очаква се между 170 000 и 215 000 българи в чужбина да гласуват на изборите на 2 април, не се предвиждат пречки при организирането на вота зад граница, това обяви Стефан Манов, който е от Обществения съвет на ЦИК.

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма", уточни той. 

Манов сподели, че видеонаблюдение на броенето на гласове в чужбина няма да има, но може да се прави стрийминг, ако някой от членовете на комисията реши. Той припомни пак за липсата на район "Чужбина".

"Защо е важен - той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната".