София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОГЛЕДАЛНИ ДЕЙСТВИЯ: РСМ изпрати протестна нота до България

Заради клип на Джамбазки
12 сПолитика 583 Мирослав Митков

Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на България във връзка с видеоклипа на члена на Европейския парламент от България и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщава скопската НоваТВ.

,,Ще известим институциите на Европейския съюз и ще реагираме съответстващо. По този повод отбелязваме, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни. Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани'', гласи реакцията на македонското МВнР, цитирана от "Фокус"

Във видео, публикувано във Фейсбук, Джамбазки популяризира мечтите за Велика България, основани на Санстефанския договор. Той казва, че сме само "временни управници" в Македония. Според него не може да се живее в XXI век, без да се признае XX век.

,,Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български става Охрид. Колкото по-силно крещите лъжите си, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде вашият край'', казва Джамбазки.

Той твърди, че Македония е българска. По неговите думи, колкото повече Скопие лъже в споровете, толкова повече истината излиза наяве. След като повтори няколко пъти, че Македония е българска, той се обърна директно към Заев със същото послание и добавката - колкото и да се въртите, Албания все ще е на запад.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!