София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Олена Зеленска пред британския парламент:„Вашият остров оцеля след идентични нападения"

Зеленска каза на депутатите, че Великобритания трябва да "обедини света"

20 сВойна 222 Александър Евстатиев

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова депутатите да "обединят световната общност" и да помогнат за прекратяване на конфликта на Украйна с Русия.

Говорейки в Камарата на общините, г-жа Зеленска сравни бомбардировките на Русия над украинските градове с бомбардировките на нацистка Германия над Обединеното кралство по време на Втората световна война.

„Вие не се предадохте и ние няма да се предадем“, каза тя.

Речта идва, когато Украйна навлиза в деветия месец на конфликт със силите на Владимир Путин.

Г-жа Зеленска е на посещение в Обединеното кралство, за да подчертае тежкото положение на украинския народ, милиони от които са изправени пред сурова зима с редовни прекъсвания на електрозахранването както планирани, така и непланирани.

Продължават ожесточени боеве както на южния, така и на източния фронт на страната.

Като част от обръщението си, г-жа Зеленска показа снимки, които според нея изобразяват въздействието на руските въздушни удари, които са причинили спиране на тока в големите градове, включително в столицата Киев, както и в Лвов, Запорожие и Харков.

Първата дама каза: „Вашият остров оцеля след въздушните нападения, които бяха идентични с тези, които Русия използва, за да ни постави на колене".