София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН: Имаме доказателства за сексуално насилие на "Хамас" в Израел

Разгледани са повече от 5000 снимки и над 50 часа видеа

1 месецВойна 1 Марияна Стойчева

Екип на ООН твърди, че има достатъчно убедителна информация за сексуални посегателства по време на атаката на „Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Сред тях са изнасилвания, сред които и групови.

От ООН също коментират, че има достатъчно информация да се смята, че заложниците на групировката са били обект на сексуално насилие.

„Хамас" твърдо отричат обвиненията.

Според данните, сексуалните посегателства са станали на поне 3 локации – на фестивала „Нова мюзик", на път 232 и в кибуца Реим. Журналисти на Би Би Си са видели и чули доказателства за изнасилвания, сексуално насилие и обезобразяване на жени.

По време на посещението на делегацията на ООН в Израел са направени 33 срещи, на които са разгледани повече от 5000 снимки и над 50 часа видеа. Въпреки желанието на ООН да разговаря с пострадалите, никой от тях не се съгласил да даде официални показания.

Сред случаите, за които „Хамас" е обвинен, са сексуално насилие, сексуални мъчения и нечовешко отношение със затворниците.

В доклада на ООН са описани и случаи на сексуално насилие над палестинци в израелския арест. Сред тях са „нежелано докосване на интимни части" и „дълги периоди на насилствена голота". В доклада е отбелязано още, че макар да няма документиран нито един случай на изнасилване на палестинци, консервативните културни норми може да са повлияли на това подобни деяния да не бъдат докладвани.

Израелското външно министерство отрече това да се е случвало.

„Това е подигравателна и преднамерена палестинска маневра, насочена към създаване на непоносима еквивалентност между ужасяващите престъпления, извършвани от "Хамас", и злонамерените и неоснователни твърдения, отправени срещу Израел и израелците", каза израелският дипломат Лиор Хаят.

Междувременно израелският външен министър Израел Кац покани в понеделник посланика на страната за консултация, обвинявайки ООН в опит да заглуши тежкия доклад за масовите изнасилвания.

Той критикува и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че не е свикал Съвета за сигурност, за да обсъди констатациите и за да обяви "Хамас" за терористична организация.