София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъдиха фондация в Кюстендил заради навнесени данъци

Това е втората присъда за невнесени данъци, постановена от Окръжния съд в Кюстендил от началото на годината

10 дниКрими 3 Катерина Найденова

Окръжен съд–Кюстендил постанови условна присъда за  Д. А., председател на фондация, за неплатени данъци на стойност над 120 хил. лева в продължение на 8 години.

 Фондацията е регистрирана с предмет на дейност в сферата на спорта, откриване на олимпийски надежди, а в действителност изкупувала отпадъци, и не е декларирала печалбите си. 

Подсъдимият признал всички обстоятелства и факти от обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура - Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и на вещи лица, като определеното наказание се намалява с една трета.

Фондацията е със седалище Кюстендил. За времето от януари 2015г. до юни 202г. е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения (корпоративен данък по чл.5, ал.1 ЗКПО) в особено големи размери - 120 288, 84 лева, като не е подал пред НАП–Кюстендил годишни данъчни декларации, пише в решението.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - София в 15-дневен срок. Магистрати коментираха, че от НАП не са проявили интерес и участие в съдебния процес.

Това е втората присъда за невнесени данъци, постановена от Окръжния съд в Кюстендил от началото на годината. Първата е за строителен предприемач от Дупница.