София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Осъдиха производителя на хапчетата ''Медиатор'', предизвиквали сърдечни проблеми

Смъртни случаи от хапчета за отслабване
2 чЗдраве 165 Мария Иванова

Медикаментът ''Медиатор'', който е бил на пазара в продължение на 33 години и е изтеглен през 2009г. се оказа, че създава сериозни сърдечни проблеми.

Разследващите обвиняват производителя на хапчетата за отслабване, че умишлено прикрива рисковете, породени от ''Медиатор'' в продължение на години.

Първите случаи на сърдечни заболявания, са отбелязани през 1999г., десетилетие преди оттеглянето на лекарството.

Белодробната специалистка Ирен Фрашон се изказа по случая пред Франс прес: ,,Надявам се съдът да ни даде обяснение, за да разберем как такава измама е могла да продължи толкова дълго''.

Френската служба за наблюдение на лекарствата, съдена заради забавянето си в спирането на продажбите на този медикамент, призна за своя ,,дял от отговорността'' в скандала.

Много от жертвите, които свидетелстват в съда за въздействието на лекарството върху състоянието им, са жени.

,,Загубих десет килограма през първия месец'', сподели Стефани, клиентка на ''Медиатор'', която е приемала лекарството три години преди да бъде диагностицирана със сърдечно заболяване.

Смята се, че около 500 души са починали в резултат на използваните хапчета, въпреки че експертите твърдят, че в крайна сметка това може да доведе до 2100 смъртни случая.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!