София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Осъдиха условно бивш чиновник от Държавен фонд „Земеделие" за измами и подкуп

Искал е имотна облага
16 мЕвроком 289

Окръжният съд във Враца днес произнесе осъдителна присъда и наложи наказание на Л. П. за извършени от него в качеството му на длъжностно лице опит за измама и искане и получаване на подкуп.

Делото премина в едно съдебно заседание, по реда на съкратеното съдебно следствие, по искане на защитата на подсъдимия, като Л. П. призна изцяло вината си.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че през септември 2019 г. във врачанското с. Бутан в качеството му на длъжностно лице към плевенската областна дирекция на държавен фонд „Земеделие“, с цел да набави за себе си имотна облага, е направил опит да заблуди А. А. – пълномощник на фирма на местен земеделски производител, че ако той му плати 400 – 500 лв. предстояща дистанционна проверка на непроверени земеделски парцели ще приключи по-бързо и ще получи по-рано субсидия.

Това деяние, макар да е довършено, от него не са настъпили обществено опасни последици – не е причинена имотна вреда на А. А. или на другиго, тъй като исканата сума не е платена. Опитът за измамата обаче е извършен в кръга на служебните задължения на Л. П., който е трябвало да провери на място заявените за подпомагане земеделски площи на местен земеделски производител, на чиято фирма А. А. е пълномощник.

За това престъпление Врачанският окръжен съд наложи на подсъдимия наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода. Изпълнението на това наказание се отлага със срок от три години.

Подсъдимият бе признат за виновен и в това, че в условията на продължавано престъпление през септември 2019 г. в същото село, отново в качеството му на длъжностно лице към държавен фонд „Земеделие“, е поискал от друг земеделски производител и в последствие е приел подкуп от 1000 лв., за да изготви официален документ, в който да не документира констатираните нередности при направена от него проверка - несъответствие при един от заявените за подпомагане земеделски парцели.

Целта била този документ да бъде използван пред държавен фонд „Земеделие“. Наложеното наказание за това престъпление е две години лишаване от свобода и глоба в размер на 1 500 лв. Изпълнението на наказанието бе отложено за срок от четири години.

Врачанският окръжен съд групира двете наказания и наложи на подсъдимия най-тежкото от тях, а именно – две години лишаване от свобода , чието изпълнение се отлага за срок от четири години. Съдът присъедини към това наказание и наказанието Л. П. да няма правото да заема държавна длъжност за срок от четири години.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!