София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ – ПОЧЕТЕНО С ВЪЗСТАНОВКА

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „ЕДИНЕНИЕ“ ОТБЕЛЯЗА 138 ГОДИНИ БЕЗ РОБСТВО В СТОЛИЦАТА

6 годиниКултура 364 Боряна Райчева

Битката при София е заключително действие на Западния отряд на генерал Гурко за разгрома на Орханийската османска армия в Руско-турската освободителна война.
На 23 декември или 4 януари по нов стил, през 1878 г. в София влизат първите руски войски: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. София, която днес наричаме столица, е свободна от робските окови на османското иго. В катедралния храм е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.
138 години по-късно, от национален съюз „Единение“ и Национално движение Русофили, спазиха традицията си и почетоха героичните действия на всички, паднали в бой за свободата, с възстановка на действията по нашите земи.
В храм-паметник „Св. апостол Андрей Първозваний“, който е първият, посветен на героичните българските войници, участвали в Руско-турската освободителна война, беше отслужен благодарствен молебен.
Възстановката продължи към паметника на опълченците, където с гърмежи бяха почетени всички имена, оставили траен белег в историята на София и България.
Отбелязването на 138-мата годишнина от свободата на днешната ни столица завърши с полагане на цветя и венци в памет на героите, принесли себе си в жертва за родината.

Вижте още ВИДЕО по темата "138 год. от освобождението на София" на предаването "Делници".