София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Русия ограничи полетите над Черно море

В същото време полетната зона над Кримския полуостров не се припокрива
34 мОбщество 212 Мария Иванова

Русия обяви въвеждането на зона, опасна за полетите на гражданската авиация в района над Черно море и Крим. Това следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряването на полети (NOTAM), съобщава ТАСС.

Общо Руската федерация е издала три NOTAM. Те с незначителни различия са валидни до 24 април. Напълно блокирани са редица въздушни маршрути над Черно море в полетната информация на Симферопол. В същото време полетната зона над Кримския полуостров не се припокрива.

Както следва от NOTAM, в някои райони има припокриване само над 11 900 метра (т. е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други - над 6 100 м, а някъде припокриването на зони е от морското равнище.

По-рано днес пресслужбата на руския Черноморски флот съобщи, че в рамките на контролна проверка на силите на флота за зимния период на обучение са проведени учения, в които над 20 кораба и катери от Черноморския флот и три ескадрили щурмови самолети на обединението на ВВС и ПВО на Южния военен окръг.

По-рано Федерална авиационно управление (FAA) на САЩ издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании с изключително внимание да извършват полети в определени райони на Русия и Украйна. Особена предпазливост се препоръчва да се наблюдава при полети "в, от, в рамките на или над" над "райони на полетна информация на Киев, Днепър (бивш Днепропетровск) и Симферопол, а също в разположените в пределите на 100 морски мили от тях области на полети в района на Москва и Ростов на Дон.

И двата документа са издадени във връзка с "възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, което потенциално може да доведе до трансгранични сблъсъци без предварително уведомление, засилена военна активност и/или конфликт".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!