Начало Новини Предавания На живо

Отбелязваме 9 септември с изложба и протест

От БЗНС призовават за протест срещу подмяната на историята

08:13 ч. 09.09.2019 г.Общество 17

Навършват се 75 години от девети септември 1944 г. В комунистическата историография датата първоначално се определя като „народно въстание“. На тази дата е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица. Още предния ден започва навлизането на червената армия на българска територия. На власт идва правителството на Отечествения фронт.

В страната ще се проведат различни мероприятия.

Градската организация на БСП София отбелязва 75-годишнината с няколко събития. Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства в на тържественото откриване на документалната изложба "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" в Руския културно-информационен център.

Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин. А след това ще положат цветя и на паметника на Съветската армия.

БЗНС призовава всички свободолюбиви българи да подкрепят на 9 септември 2019г. пред Руския културно информационен център ПРОТЕСТ срещу опита за манипулиране на историята.

В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство.