София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Откриха гробницата на съпругата на Тутанкамон?

Египетски археолози проведоха разкопките тази година
3 годиниИстория 199 Боряна Райчева

Египетските археолози успешно локализираха и откриха входа на предполагаемата гробница на Анхесенамон, съпругата на известния фараон Тутанкамон, съобщи онлайн изданието на докладите на LiveScience.

В допълнение към основанията и историята за смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози активно спорят къде е погребана жена му, дъщеря на Нефертити и известния фараон Аменхотеп реформатор.

В гробницата на Тутанкамон са открити няколко мумии на жени и момичета, едната от които е дъщеря му, а втората може да бъде като Анхесенамон, така и сестра му.

Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години и след смъртта му се омъжва за за бившия върховен съветник на фараона, Aи. Поради тази причина, много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Но тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за нейното погребение продължава и до днес.

Това лято, Захи Хауас, известен археолог и бивш министър на антиките на Египет, заяви неговият екип е успял да намери входа на гробница, която се намира дълбоко под земята в близост до гробницата на Aи. Той обеща лично да ръководи разкопките и да докаже, че това наистина е гробницата на Анхесенамон.

Тези разкопки, според LiveScience, започнаха през януари тази година. В тях взеха участие над сто археолози и техните доброволни асистенти, чиито резултати все още се пазят в тайна от обществеността по волята на канала "Дискавъри", спонсориращ тези разкопки, и на Министерството на антиките.

Според изданието, бившият министър може да обяви това откритие на лекция, която ще прочете на ежегодната среща на египтолози от Американския център за изследване на Египет. Тя ще се проведе на 20 април в Тюсон.


Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!