София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отровени ли са пчелите в Добричко и Бургаско

Според местните нивите се пръскат със забранени пестициди

Отровени ли са пчелите в Добричко и Бургаско

Според местните нивите се пръскат със забранени пестициди

1 годинаОбщество 12 Боряна Райчева


Пчелари се оплакват от масово измиране на пчелите в Добричко и Бургаско. Според тях нивите в областта се обработват със забранени пестициди. По непотвърдена информация щетите се оценяват на стотици хиляди измрели пчелни семейства, но проблемът не е отчетен, тъй като единици са тези, които декларират загуби.

 

По думите на Юмер Халил, жител и пчелар от село Малина, никой не е получил информация от арендаторите, че ще бъде пръскано.

 

Потърпевшият обясни, че нерегламентираните действия се дължат на факта, че според чл. 4, алинея 3 не се разрешава пръскане на площи с наличие на цвят, а часовият диапазон важи само за култури, без наличие на цвят.

 

Халил Халил заяви, че „като се пръска и пчелите не се връщат в кошерите“. Пчеларят Динко добави, че 3 дни след като ечемикът и пшеницата били напръскани, пчелите започнали да умират. Проблемът е забелязан и в село Орлинци.

 

Пчеларите предоставят видеоклипове на пръскането, които искат да бъдат публикувани от Юмер, и да бъдат приети като абсолютно доказателство за нарушение. Ако такова бъде констатирано, те настояват за спиране на субсидиите, както и да бъдат конфискувани машините.