София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пак готвели продажба на БТК

За процедурата наели консултант

Пак готвели продажба на БТК

За процедурата наели консултант

1 годинаИкономика 14 Боряна Райчева


Отново готвят за продажба водещия телеком в България - БТК, съобщи "Капитал".

Според изданието, процедурата е задвижена с наемането на компанията Lazard за консултант. 

Информацията идва от специализираната медия за корпоративни сделки Mergermarket, като се позовава на източник, близък до процеса, както и на още два информатора, запознати с предприетите действия по подготовка за продажбата. 

Новината, че Lazard е предпочетена още преди месеци за консултант, съобщиха пред "Капитал" и два местни източника. Според тях обект на продажба ще е 100% от капитала на телекома, а желанието за сделка е дошло през акционера и основен кредитор при предходната сделка - руската банка ВТБ.

По информация на "Капитал" първоначални оферти ще се събират през есента на 2019 г. Тъй като процедурата е в много ранна фаза, шестият подред частен собственик на БТК много вероятно ще е ясен чак догодина. 

Компания на бизнесмена Спас Русев в партньорство с руската компания VTB Capital (дъщерно дружество на държавната "Внешторгбанк" - ВТБ) придоби телекома през 2016 г. срещу 330 млн. евро.

Впоследствие международен банков консорциум преструктурира задълженията на оператора и това помогна за рефинансирането на голям корпоративен заем от 400 млн. евро. 

Преди това БТК бе контролирана от консорциум между банкера Цветан Василев (през "Бромак") и VTB Bank. След фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) собственикът спря да обслужва стар заем и БТК бе продадена като обезпечение по него.

БТК е най-големият телеком на пазара в България с приходи към деветмесечието на миналата година в размер на 697.4 млн. лв., което му отрежда лидерска позиция спрямо конкурентите A1 и "Teленор".