София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПАНДЕМИЯТА: Шефовете на BioNTech и Moderna са новите милиардери според Forbes

През 2020 г. "Форбс" успя да открие 50 нови милиардери в областта на здравеопазването
8 сОбщество 2722 Мирослав Митков

Американското списание "Форбс" включи в списъка си на 50 нови милиардери шефовете на фармацевтичните компании BioNTech и Moderna. Под заглавие "Ето ги милиардерите от пандемията" изданието разкрива старата истина, че нещастието за едни е щастие за други. На първо място са фирмите, които се занимават с "разработка на ваксини, препарати и медицинско оборудване".

"През 2020 г. "Форбс" успя да открие 50 нови милиардери в областта на здравеопазването. Най-видни сред тях са учените, които стоят зад двете най-успешни ваксини срещу коронавируса - едната е разработена от [американската компания] Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech, а другата е на базираната в щата Масачузетс компания  Moderna", посочва списанието.

С 4,2 млрд долара е забогатял генералният директор и съосновател на BioNTech немецът от турски произход Угур Шахин. Французинът Стефан Бансел, който от 2011 г. оглавява компанията Moderna, разполага с капитал от 4,1 млрд. долара. Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спрингър и Робърт Лангър, които през 2010 г. са вложили $5 млн. и $1,5 млн. за развитие на Moderna, сега имат съответно $2 млрд. и $1,5 млрд. В списъка на новите милиардери фигурират също шефове на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада, Швейцария, Хонконг и Дания.