София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Папа Франциск идва в София за Гергьовден

Това ще бъде второ папско посещение у нас

Папа Франциск идва в София за Гергьовден

Това ще бъде второ папско посещение у нас

2 годиниОбщество 69 Боряна Райчева


Папа Франциск пристига на визита у нас за Гергьовден. В рамките на балканската си обиколка той ще посети още Македония и Румъния. Целта на пътуването му е да повиши вниманието към Западните Балкани.

При визитата си тази година в Рим българският премиер Бойко Борисов покани светия отец да посети България и Балканите, без да посочва точна дата.

Подробности за визитата вече се уговарят между Ватикана и София. Вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев, съобщиха от президенството. Днес министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с нунция. По време на разговора бяха подчертани добрите взаимоотношения между България и Ватикана.

За посещение на папа Франциск в Румъния и България в началото на месец май през 2019 година, съобщава и испанският вестник "Периодика дигитал". От Ватикана все още не са обявили официално датата на визитата.
Това е вторият папа, който ще посети страната ни, след като преди 17 г. папа Йоан Павел Втори направи историческото посещение у нас. Тогавашната визита бе от огромно значение за България понеже с нея бяха прекратени окончателно инсинуациите с "българската следа" в атентата папата. Заради една провокация по време на Студената война, България бе замесена в чудовищно престъплнеие – опита за убийство на Йоан Павел Втори на 13 май 1981 година, когато на площад „Св. Петър“ във Ватикана той е прострелян от младия турчин Мехмет Али Агджа, свързан с ултранационалистическата организация "Сивите вълци". В показанията си пред съда Агджа посочва като свои съучастници в подготовката на атентата Сергей Антонов и още двама българи.

При срещата си с президента Георги Първанов папата увери, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ у нас името на България бе изчистено, а поклонничеството на папа Йоан Павел II оживи Католическата църква в страната ни.