Начало Новини Предавания На живо

Партийната субсидия ще е 1 лев, а бизнесът ще им доплаща

Окончателно прието на второ четене
пропускане

Партийната субсидия ще е 1 лев, а бизнесът ще им доплаща

Окончателно прието на второ четене

11 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и въздържали се 16 депутатите приеха на второ четене текста от промените в Закона за бюджета за 2019 г., с които субсидията на партиите се намалява драстично от 11 лв. на 1 лев на действително получен глас.

Отхвърлени бяха предложенинията на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас, на ВМРО, което гласеше размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1,5 млн. лева. В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева предложи точката да стане първа за днес и това беше прието въпреки протестите на БСП.

Друг важен закон, които беше приет днес на второ четене, е че бизнесът вече ще може да финансира партиите. Това беше предложението от ПГ на Движението за права и свободи, подкрепено от ГЕРБ.

Предложението на Валери Симеонов за ограничаване на получените от външни лица пари до 8 млн. беше отхвърлено, но пък се прие предложението му не могат да даряват средства на партиите фирми, които имат просрочени публични задължения към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони.

Специално за телевизия Евроком коментира депутатът от БСП за България Александър Симов.

Припомняме, че предложението за намаляване на държавната субсидия от 1 лев на глас беше внесено от правителството и прието на първо четене на 12 юни.