София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Павел Стоименов: Собственикът на ”Градус” контролира цяла Южна България

"Бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти"
2 месецаПолитика 525

Собственикът на фирма ”Градус” Иван Ангелов, който миналата седмица попадна в епицентъра на скандалните разрития на земеделецът Светослав Илчовски, ръководи картел под името ”Г8”, който държи всички земеделци в Южна България и ги принуждава да ”играят” по определени правила.
Това стана ясно от нови скандални разкрития на финалното редовно заседание на Комисията за ревизия на управлението, ръководена от Мая Манолова.

Мъжът отказа да се представи пред журналисти, а в заседателната зала стана ясно, че се казва Павел Стоименов и е собственик на фирма "Агро Бел 2001".

"Аз съм най-големият зеленчукопроизводител в България. Имаме 350 човека, които постоянно работят и още 500 човека, които наемаме.

Със зеленчуци зареждаме всички обекти. Не става въпрос само за корупция, а за националната сигурност на държавата. Фирмата е регистрирана през  2001 г.

През 2007 година отидохме да развием земеделие в Община Стара Загора. Започнахме да наемаме земеделски земи, но ни натиснаха страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от картел Г-8. Той е образуван от много земеделци с главен управител Иван Ангелов. По тяхна заръка ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Бяха ни запалени три от офисите и къщата на наша служителка Жечка Генева. Два пъти й запалиха къщата.

Това всичко е под явната диктовка на Ангелов, който контролира целия регион. Г-8 ни извикаха в село Железник, за да ни кажат да спрем да купуваме земя и да ощетим всички хора със земеделска земя. Ние не се съобразихме и след това беше запалена втори път нашата служителка. Решихме да играем по техните правила до преди един месец. Мислехме, че всичко е наред и няма рекет. Дадохме до 200 килограма зърно на декар. Можете да видите колко е рентата в другите региони. След това веднага дойдоха при нас емисарите на Ангелов. Първият беше от с. Бяло поле - Митьо Митев. Този колега ме предупреди: „Момчета, ще ви вика бате Иван на килимчето да се разберете“. Затова решихме  да продадем част от земите. 3000 декара продадохме на един човек с ТЕЦ-овете.

Следващият емисар, този път ни каза: „Момчета, този път ще намажете оловото“. Нас това ни потресе. Този господин, който беше тук, ме провокира с поведението. Той държи целия регион на подчинение.

След като нашата държава се подчинява на другата държава, значи какво остава за нас мишките. Тази група през 2014 година ми отрадната фирмата по електронен път. Аз останах в положение да нямам пари да платя заплати на хората. Това, което се случва, е абсолютна истина. Аз не искам нашата държава да бъде зависима. Не искам политик да сяда с престъпник. Аз не съм седнал да разговарям с политик даже. Благодарение на този картел Ангелов изкупува евтино зърно от земеделците. За целия бизнес трябваше да има правила. Нали затова влязохме в Европа.

Вие познавате ли Никола Тонев, който се движи с един мафиотски мерцедес. Проблемите ми започнаха точно когато вие станахте областен управител“, обърна се той към Маноил Манев от ГЕРБ, който се пробва да апострофира земеделеца.

И за ТЕЦ-овете има сериозни неща, защото ще накърни интересите на държавата. Вижте фиска на нашата държава, къде са най-големите разходи. Един час говорите врели- некипели. Ние сме пред голяма криза. Знаете ли, че зимата няма да имате хляб".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!