София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Пчеларите излизат на протест пред Министерството на земеделието

Производителите на мед са недоволни от проблемите в сектора
1 мОбщество 693 Боян Марков

В понеделник, на 22 февруари, представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. 

Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa от страна на държавата зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ.

Производителите на мед са на мнение, че цялата нормативна уредба, отнасяща се до пчеларството у нас, се намира в пълен хаос. 

Те са категорични, че е абсурдно пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Пчеларите търпят и огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години. В някои райони тя дори достига до 50-80% от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. За пчеларите това е част от проблема - смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.


 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!