София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Пеканов: Положихме основите на системата за спешна медицинска помощ по въздух

"Днес правим значителна стъпка в ангажимента към българските граждани"

50 сЗдраве 396

Дългоочакваната система за спешна медицинска помощ с хеликоптери (HEMS), със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще подобри революционно начина, по който реагираме на спешни медицински случаи в България. Днес правим значителна стъпка в ангажимента към българските граждани за подобряване на спешната медицинска помощ и спасяването на човешки животи.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в церемонията във ВМА по връчване на удостоверенията за завършен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ на първите 50 лекари и медицински специалисти, завършили своето обучение.

Пеканов припомни, че проекта за медицинска помощ по въздух е бил една от първите мерки, които служебният кабинет на президента Румен Радев е включил към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) през 2021 г.

"С огромна гордост и чест заставам пред вас, за да отбележа едно важно постижение в областта на спешната медицинска помощ. За мен е привилегия да поднеса най-сърдечните си поздравления на първите 50 парамедици, които успешно завършиха обучението си за работа с хеликоптери за спешна медицинска помощ (HEMS) в България. Благодаря ви за огромната отговорност, която поемате", заяви вицепремиерът Пеканов, който участва в церемонията заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Пеканов посочи, че днешното събитие бележи значителна стъпка напред в ангажимента на нашата страна за подобряване на спешната медицинска помощ.