София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Пирогов“: В Доклада на АДФИ няма данни за престъпления и злоупотреби

Проверката е инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков

2 месецаОбщество 3 Марияна Стойчева

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница “Пирогов“. 

Това съобщиха от лечебното заведение.

В 93 страници Одитният доклад, който отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, се показва, че няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение. 

Доклада на АДФИ  отразява цялостната проверка за дейността й в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г.

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост''. 

От ръководството заявявиха: „Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления“.

Снимка: БГНЕС